śr. 27 stycznia 2021, 13:47

Czterech kandydatów na stanowisko GIF. Ruszyła giełda nazwisk…

Ministerstwo Zdrowia poinformowało naszą redakcję, że wpłynęły cztery oferty w odpowiedzi na nabór na stanowisko Głównego Inspektora Farmaceutycznego. Resort nie może jednak na tym etapie ujawnić nazwisk kandydatów. W środowisku nie brakuje jednak domysłów…

Czy wyjaśnienia Ministerstwa Zdrowia dotyczące nowych zasad realizacji recept uspokoją pracowników aptek? (fot. MGR.FARM)
Resort zdrowia odmówił podania nazwisk kandydatów (fot. MGR.FARM)

W poniedziałek 25 stycznia upłynął termin zgłaszania kandydatur na stanowisko Głównego Inspektora Farmaceutycznego. Środowisko farmaceutyczne w napięciu oczekuje na wyłonienie nowego GIF. Redakcja MGR.FARM zapytała Ministerstwo Zdrowia o oferty jakie wpłynęły w konkursie (czytaj więcej: Ogłoszono nabór na stanowisko Głównego Inspektora Farmaceutycznego).

– W imieniu Rzecznika Prasowego informuję, że w odpowiedzi na ogłoszony nabór na stanowisko Głównego Inspektora Farmaceutycznego, do Ministerstwa Zdrowia wpłynęły cztery oferty – tak na nasze pytanie odpowiedziało biuro prasowe Ministerstwa Zdrowia.

Resort odmówił jednak podania nazwisk kandydatów. Zgodnie z art. 111 ust. 11 ustawy z dnia 6 września 2001 r. – Prawo farmaceutyczne, ogłoszeniu podlega jedynie wynik naboru. Zostanie on umieszczony w Biuletynie Informacji Publicznej GIF i Biuletynie Informacji Publicznej Kancelarii Prezesa Rady Ministrów (czytaj również: PILNE: dymisja Głównego Inspektora Farmaceutycznego).

Przepisy nie przewidują obowiązku upubliczniania informacji o osobach uczestniczących w postępowaniu naborowym na stanowisko GIF. Jednocześnie Członkowie Zespołu powołanego do przeprowadzenia naboru, mają obowiązek zachowania w tajemnicy informacji dotyczących osób ubiegających się o stanowisko, uzyskanych w trakcie naboru.

Ruszyła giełda nazwisk…

W środowisku farmaceutycznym nie brakuje domysłów, kto mógłby zostać nowym Głównym Inspektorem Farmaceutycznym. Jeszcze do niedawna mocnym kandydatem był wiceprezes URPL – Marcin Kołakowski. Startował w konkursie na to stanowisko 3 lata temu, gdy wybrano Pawła Piotrowskiego. Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych jest obecnie istotnie zaangażowany w kwestię szczepień przeciw COVID-19. Jego przedstawiciele zyskali w ostatnim czasie zaufanie i uznanie opinii publicznej oraz rządzących. Kuluarowe doniesienia wskazują jednak, że Kołakowski nie startował w konkursie (czytaj również: Było trzech kandydatów na stanowisko GIF).

Na giełdzie nazwisk pojawia się również wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej – Michał Byliniak. On również kandydował 3 lata temu. W rozmowie z redakcją MGR.FARM zaprzeczył jednak by brał w tym roku udział w naborze na to stanowisko. Portal „Do Rzeczy” sugeruje, że szanse na zajęcie funkcji GIF mają też inni członkowie NRA: Marian Witkowski i Marek Tomków. Pierwszy z nich zaprzeczył.

– Nie potwierdzam, nie zaprzeczam – odpowiedział z kolei na nasze pytanie Tomków, wiceprezes NRA.

Zdaniem „Do Rzeczy” jako następczyni Pawła Piotrowskiego brana jest też pod uwagę Joanna Szajnik-Solska – obecna dyrektor Departamentu Nadzoru Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego.

– Jej nominacja oznaczałaby podążanie drogą wytyczoną przez poprzednika. Wiadomość o odsunięciu od dotychczasowych obowiązków jej poprzedniczki na stanowisku dyrektora Departamentu Nadzoru nad lekami została w 2018 roku przyjęta entuzjastycznie przez Związek Aptekarzy Pracodawców Polskich Aptek (ZAPPA) – pisze Do Rzeczy.

Wśród wymienianych kandydatów pojawia się też Jakub Morawski – aktualny Wojewódzki Inspektor Farmaceutyczny w Opolu oraz Piotr Rykowski.