pt. 2 czerwca 2023, 12:33

Naczelna Izba Aptekarska nie zajmie stanowiska w sprawie homeopatii

Niedawno do Naczelnej Izby Aptekarskiej wpłynęła petycja w sprawie homeopatii. Jej autorzy domagają się do samorządu zawodu farmaceuty jednoznacznego stanowiska w sprawie zgodności stosowania środków homeopatycznych z aktualną wiedzą medyczną. Samorząd petycję jednak odesłał do… Ministra Zdrowia.

Petycja w sprawie homeopatii została skierowana przez NIA do Ministra Zdrowia. Dlaczego? (fot. Shutterstock)

Na początku lutego grupa farmaceutów przygotowała petycję do Naczelnej Rady Aptekarskiej w sprawie homeopatii. Zawierała ona apel o zajęcie jednoznacznego stanowiska w sprawie zgodności stosowania środków homeopatycznych z aktualną wiedzą medyczną. Przez kolejne tygodnie zebrano pod petycją ponad 1200 podpisów. W mediach pojawiały się też liczne publikacje na jej temat, które wzbudziły szeroką dyskusję. Ostatecznie pod koniec kwietnia skierowano ją do Naczelnej Izby Aptekarskiej.

– W ostatnich latach jesteśmy świadkami coraz większej ekspansji nieracjonalnych, niepotwierdzonych metod i teorii, także tych dotykających dziedzin  medycyny i farmacji. Przy braku wystarczającej wiedzy i zdolności krytycznej oceny przez pacjentów, stwarza to ryzyko potencjalnie groźnych konsekwencji zdrowotnych, prowadzących w skrajnych przypadkach do zagrożenia życia. Jedną z takich metod, niespełniających wymagań stawianych współczesnej medycynie, jest homeopatia – pisali autorzy petycji.

Przypominali też, że na przedstawicielach zawodów medycznych, a więc zawodów zaufania publicznego, spoczywa obowiązek walki z niesprawdzonymi teoriami oraz dezinformacją. Wskazali również, że samorząd lekarski jednoznacznie potępił stosowanie homeopatii. Sygnatariusze petycji zwrócili się do NIA z apelem o zajęcie jednoznacznego stanowiska, zgodnie z przedmiotem petycji.

– …homeopatia nie jest oparta na dowodach naukowych oraz nie istnieją choroby, w których stosowanie homeopatii miałoby potwierdzoną badaniami skuteczność wyższą od placebo. Marginalizowanie problemu homeopatii i jej podobnych metod, stanowi zagrożenie bezpieczeństwa pacjentów i jednocześnie jest podatnym gruntem dla działalności oszustów i szarlatanów – czytamy w petycji.

NIA nie odpowie na petycję w sprawie homeopatii

Okazuje się, że Naczelna Izba Aptekarska nie zamierza odpowiadać na petycję. Jeden z jej inicjatorów – Kajetan Drozd – otrzymał niedawno odpowiedź NIA, którą udostępnił na Twitterze. Izba wskazuje w niej, że „nie jest podmiotem właściwym do rozpatrzenia przekazanej petycji”. Informuje też, że petycję przekazano do Ministra Zdrowia.

– W związku z doręczeniem do Naczelnej Izby Aptekarskiej pisma zatytułowanego „Petycja o zajęcie stanowiska w sprawie homeopatii” z dnia 26 kwietnia 2023 r. informuje, że Naczelna Izba Aptekarska nie jest podmiotem właściwym – w rozumieniu regulacji zawartych w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach, do rozpatrzenia przedstawionej petycji. W związku z powyższym na podstawie art. 6 ust. 1 ustawy o petycjach, Naczelna Izba Aptekarska przekazała wymienioną korespondencję zgodnie z właściwością do Ministra Zdrowia, z uprzejmą prośbą o rozpatrzenie sprawy zgodnie z posiadanymi kompetencjami – czytamy w piśmie.

To było do przewidzenia?

Taka odpowiedź Naczelnej Izby Aptekarskiej jest spójna z wcześniejszymi wypowiedziami jej przedstawicieli w mediach. Marek Tomków w połowie lutego stwierdził bowiem, że dyskusja o homeopatii to bardziej spór ideologiczny, niż merytoryczny. Wiceprezes NRA przekonywał też, że jednoznaczne stanowisko samorządu nic w tej kwestii nie zmieni. Mało tego – może wręcz negatywnie wpłynąć na praktykę zawodową farmaceutów, ale też same apteki.

– Nie ma żadnego prawa do odmowy realizacji takiej recepty i żadne stanowisko NRA nie uchroni farmaceuty przed konsekwencjami wynikającymi wprost z ustawy. Takie stanowisko nie ma mocy prawnej i nie ocali ani przed skargami pacjentów, ani przed decyzjami inspekcji farmaceutycznej, która w skrajnym przypadku może cofnąć zezwolenie na prowadzenie apteki – komentował Marek Tomków.

Wskazywał również, że NRA nie powinna i nie zamierza wydawać stanowisk, których stosowanie może przysporzyć farmaceutom tylko samych problemów. W opinii NRA produkty homeopatyczne są legalnie zarejestrowane, jak wszystkie inne leki i podlegają takim samym regulacjom. Wiceprezes Tomków już wtedy niejako zdradził też, jaki los czeka petycję.

– Kluczem jest zatem nie jakiekolwiek stanowisko, tylko zmiana przepisów. Szkoda, że to nie do prawdziwych decydentów skierowano petycję – mówił wtedy Marek Tomków.